On Air

Craioveanu și Dinculescu

Home
  • Home
  • Uncategorized
  • Universitatea Berkeley include în programă un curs de Dothraki, limba vorbită de tribul din Essos din ”Urzeala tronurilor”

Universitatea Berkeley include în programă un curs de Dothraki, limba vorbită de tribul din Essos din ”Urzeala tronurilor”

17 July 2017 Uncategorized


Universitatea Berkeley din California include în programa sa un curs de Dothraki, limba vorbită de tribul războinic din ţinutul Essos din serialul ”Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”.

Cursul “The Linguistics of Game of Thrones and the Art of Language Invention” va fi ţinut de lingvistul David J. Peterson, inventatorul limbajului Dothraki, între altele, scrie share.america.gov, preluat de news.ro.

Vorbitorilor de rusă le va fi cel mai uşor să înveţe limba tribului nomad. Dothraki împrumută componente ale limbii ruse, potrivit explicaţiilor date de Peterson. ”Există un element al sistemului de învăţare Dothraki ce este direct inspirat din rusă şi sunetele seamănă mult cu araba şi spaniola”.

Pe lângă învăţarea limbii, studenţii vor primi informaţii despre cum a fost creată. ”Studenţii vor învăţa cum să creeze o limbă realistică. Acestea sunt limbaje care încearcă pe cât posibil să copieze jocuri de cuvinte şi particularităţi ale limbilor naturale. Nu se concentrează pe crearea de limbi extraterestre sau auxiliare ori parodice”, a mai spus Peterson.

Dothraki are uşoare inflexiuni, cu un vocabular care reflectă viaţa nomadă a tribului şi arhetipul lui, mongolii din perioada lui Ginghis Han.

Peterson a creat 4.000 de cuvinte, pornind de la câteva fraze prezente în cărţile lui George R.R. Martin, care stau la baza serialului HBO. ”Să inventezi un limbaj înseamnă să inventezi un nou fel de a privi lumea”.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *