On Air

Craioveanu și Dinculescu

Home
  • Home
  • Uncategorized
  • Fructele de mare sunt de post? Dr. Mihaela Bilic: “Sună a șmecherie românească”

Fructele de mare sunt de post? Dr. Mihaela Bilic: “Sună a șmecherie românească”

13 September 2017 Uncategorized


În ultima vreme, zvonul ca fructele de mare sunt de post se răspândește rapid, câștigând mulți adepți: pentru cei care adoră gusturile de calamar sau caracatiță, postul ortodox devine dintr-o dată mult mai ușor de respectat. Doar ca doctorul nutriționist Mihaela Bilic spulberă toate miturile, explicând, pe-ndelete, despre ce este vorba.

 

Peștele și fructele de mare sunt tot carne? Da!
“Dincolo de postul religios care tratează diferit aceste 2 categorii de alimente și, în percepția generală, când spunem “carne” nu ne gândim la pește. Polemica este mai degrabă una semantică și metaforică, pentru că, anatomic și nutrițional, toate vietățile de pe Pământ, din aer și din apă tot animale sunt, cu grade diferite de evoluție. Se numește carne o structură care conține fibre musculare, structură prezentă exclusiv în regnul animal, fie că e vorba de moluște sau oameni.
Așa-zisa diferență dintre carnea animalelor care trăiesc pe uscat și în aer față de cele care viețuiesc în apă a fost impusă de religie. Ideea de post presupune asceză și renunțarea la plăcerile cărnii, acuzată că ar înfierbânta sângele și ar trezi poftele. În acest context, carnea de pește a fost considerată mai puțin ispititoare și deci mai puțin păcătoasă. Faptul că peștii au puțin sânge și acela rece a dus la incadrarea lor într-o categorie separată de vietăți, complet diferite de oameni. Nu există asemănări între noi și vietățile din apă, fapt care duce la concluzia că ele nu sunt carne. Altfel sunt percepute restul animalelor, care ne seamănă nu numai la culoarea cărnii și la căldura corpului/sângelui, dar semănăm inclusiv ca obiceiuri, ca apucături (vezi purcelușul☺️)
Când vine vorba de religie și de simboluri, peștele nu e carne chiar dacă tonul are sânge roșu iar balena e mamifer. Însă a considera că fructele de mare nu sunt nici carne, nici pește ci mai degrabă produse vegetale, este o găselniță care seamănă a șmecherie românească. Nu am văzut în obiceiurile niciunei țări fructe de mare consumate în post. Și am o mare problemă de percepție personală când vine vorba de caracatiță sau de creveți, deloc nu le pot vedea ca pe niște legume, poate pentru că au ochi și se târăsc😂 Structura, consistența și nutrienții prezenți în carnea fructelor de mare sunt similare cu ale altor cărnuri iar existența fibrelor musculare încadrează aceste vietăți în categoria animale. Vegetalele și plantele, cerealele, fructele și legumele sunt produse de post, iar aici nu e niciun dubiu: măcar nu mișcă și nu au ochi!”


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *